A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Vitaminokkal a szemünk egészségéért

2016. december 11. - FatFox Creative

 

maxresdefault.jpg

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos vitaminoknak és nyomelemeknek fontos szerepük van számos betegség megelőzésében, és hogy étrendünk vitamintartalmának döntő kihatása van egészségünkre. Azt viszont kevesen tudjuk, hogy táplálkozási szokásaink ugyanúgy befolyásolják szemünk egészségét, látásunk élességét, mint például ellenálló képességünket vagy erőnlétünket.

Látásunk élességéért a szem, azon belül is a retina "sárgafolt" (más néven "makula") nevű része felel, melyet ezért az "éleslátás helyének" is hívnak. A makula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, végső soron vaksághoz is vezethet, ezenkívül a tartós vitaminhiány száraz szemhez (xerophthalmia), éjszakai vagy teljes vaksághoz vezethet.

A környezeti ártalmak (pl. erős fénysugárzás, UV sugárzás) mellett számos életmódbeli tényező is növelheti a makula degeneráció kialakulásának veszélyét, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás is a veszélyeztető tényezők közé tartoznak. A betegség lassan, fokozatosan fejlődik, kialakulása akár hosszú évekig is eltarthat.

 

Mit érdemes ennünk, hogy vigyázzunk szemünk egészségre is?

 cikk_collage.jpg

Fontos a rendszeres zöldség, gyümölcs fogyasztás, a C-vitamin bevitelt, télen kicsit nehezebb természetes forrásból pótolni, de együnk sok citrusfélét, és savanyú káposztát.

A vitamint a tojásban, májban, halakban, tejben, vajban és ezekben a formákban teljesen fel is szívódik, de a sárgarépában, paradicsomban, és a salátában is megtalálható, itt viszont érdemes hidegen sajtolt jó minőségű olajokkal együtt fogyasztani, mivel kizárólag zsírban oldódó vitamin.

Az E-vitamin szerintem az egyik legfontosabb, természetesen ez is zsírban oldódik, viszont ezt szinte lehetetlen túladagolni, nélkülözhetetlen nem csak a szemünk épségének érdekében, kitűnően harcol a sejtek öregedése ellen, erősíti az immunrendszert, sportolás közben javítja az izmok teljesítőképességét és késlelteti a kifáradásunkat.

E-vitamint a hüvelyesekből, napraforgómagból, mandulából, dióból, spenótból, tojássárgájából, jó minőségű hidegen sajtolt olajokból (olívaolaj, napraforgóolaj, stájer tökmagolaj, lenmagolaj) tudjuk természetes forrásból magunkhoz venni.

A megfelelő táplálkozás mellett, óvjuk szemünket az UV sugárzás ellen, ne csak nyáron napszemüveggel, hanem az év többi részében, UV szűrős réteggel ellátott optikai szemüveggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr1412039981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása