A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Szemüveg házikedvenc szerepben

2017. április 13. - FatFox Creative

10+1 gondozási tanács

Tappancs csere, új szár, megfelelő „odú” és tisztántartás. Néhány szabály megtanulásával és megtartásával, akár egy házikedvenc, boldoggá tehető a szemüvegünk.

0a54649fbf52d46a92b3229c591b553b.jpg7cb6188a270d802e77fd04248b8bff06.jpgglasses_case_2.jpg

 

 

 

 

 

 

Vannak szemüvegek, amelyek csodálatos dolgokat képesek túlélni. Kibírja, ha ráülnek, leejtik, elkallódik és utána döbbenetes helyről, sértetlenül kerül elő. Ilyenkor bizonyára az optikusok láthatatlan angyalai vigyáznak rá.

A nélkül, hogy kísértenénk a sorsot, van néhány szabály, amelynek betartásával nem ezeknek az angyaloknak a tettrekészségére bízzuk szemüvegünk épségét. Megfelelő figyelemmel hosszú életet biztosíthatunk számára.

  1. A szemüvegnek legjobb, ha állandó helye van. Így elkerülhetjük, hogy rápakoljuk a frissen mosott ruhákat vagy 12 darab, a könyvtárból kihozott művészeti albumot.
  2. A legjobb hely a saját kis vacka, azaz a szemüvegtok. Ezt kívülről csinosíthatjuk, belül pedig megfelelő védelmet kap a kis látüvegünk.
  3. Ha több tokunk van, akkor legyen egy a táskánkban is. Így elkerülhetjük, hogy vízparti fürdőzéskor homokos belsejű papucsba bújtatjuk, vagy a dekoltázsra akasztva előre hajolunk, és bízunk benne, hogy az egy szár képes megtartani őt.
  4. A szemüveg érzékeny: nem bírja a szélsőséges időjárást. Megsínyli, ha tartósan napsütésnek vagy hidegnek tesszük ki. Megfakulhat a színe, megkeményedhet és törékennyé válhatnak egyes részei. A szemüveg lencse rétegei is sérülhetnek szélsőséges időjárás (hőhatás) során, melyre ilyen esetben nem érvényesíthető garancia sem. 
  5. Nehezen viseli a szemdörzsölést. Az allergiás vagy fáradt szemdörzsölés szinte reflex-szerű mozdulat. Ezt a szemgolyó sem kedveli, de az orrnyergünkön hagyott okuláré úgy éli meg, mintha tíz masszőr ugrott volna neki, hogy megropogtassák.
  6. A lencse egyik fő „haláloka” a megkarcolódás. Ezt elkerülhetjük, ha a száras-oldalára fektetjük a pápaszemünket. Sőt, azonnal a tokba tesszük így. Meghálálja, ha két kézzel, párhuzamosan húzzuk le a fejünkről, és nem az illesztésekre és rugós szárra bízzuk, hogy egyben tartsa.
  7. A nedves szemüvegtörlő nagyon népszerű és gyors módja a szemüveg tisztításnak, azonban nem barátja a lencse épségének. 
  8. Szemüveg vásárlásakor az optikustól kapott mikroszálas kendőcske vagy szarvasbőr alkalmas a lencsetisztítására. Az optikákban ultrahangos készülékkel tisztítják az ellenőrzésre bevitt „kis kedvencünket”, de otthonra is beszerezhető ilyen. Igényeseknek és szemüveges nagycsaládoknak különösen jó beruházás.
  9. Ha gyors tisztításra van szükség, és nincs nálunk más csak a ruha, amit viselünk, ne azzal dörzsöljük. Átmenetileg néhány közeli, erőteljes fújással próbáljuk valamelyest megtisztítani a nagyobb porszemektől.
  10. A még alig cseperedett gyermekek szeretnek barátkozni a csillogó tárgyakkal. Játék, birkózás, dögönyözés előtt érdemes biztonságba helyezni „kedvencünket”.

 

10+1. Az életmódunkhoz megfelelő szemüveget válasszunk. A megfelelően illeszkedő szár vagy a szemet megfelelően fedő, az orra jól simuló nyereg biztosítja, hogy nem piszkáljuk, tologatjuk, igazgatjuk, billentgetjük... Így méltó helyén trónolhat és éldegélhet az orrnyergünkön üldögélve hosszú éveken át.

2137439.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr7712424137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása