A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Az első szemüveg: okos vagy ciki?

2018. május 25. - FatFox Creative

Előfordul, hogy a gyermek első szemüvege egyben az utolsó is. De az is elképzelhető, hogy a rövidlátó örökség a digitális világ hatásaival együtt egy folyamat kezdete. Mit tehetek, hogy a gyermek jól fogadja a szemüvegviselést? Hogy betartsa a szabályokat? Hogy vigyázzon rá?

first_glasses.jpg

1. Jó helyzetben vagyunk, ha eddig senki nem mondta neki – se otthon, se az óvodában, iskolában –, hogy a szemüvegviselők vagy a szemüvegviselés… ciki. Ha mégis, akkor az első lépés, hogy finoman, ne túl átlátszó rábeszéléssel meggyőzzük az ellenkezőjéről.

2. Jó „fegyver” lehet, hogy az eddigi sűrű monitor használatot – a következetlenség vádja és különösebb konfliktus nélkül –, ezzel indokolva ritkítsuk. Új szabályokat hozhatunk, amire már talán korábban is gondoltunk, de a megfelelő pillanatra vártunk. Ez jó alkalom, hogy be is vezessük.

3. Sok-sok játék a szabadban. Ezt a „feladatot” pedagógusok, pszichológusok, mozgásterapeuták, optikusok és sokan mások hangsúlyozzák. Hiszen a szem természetes környezetben olyan feladatokat kap, amelyekre valóban alkalmas.

4. Ha enyhe rövidlátásról van szó, korlátozzuk a szemüveg viselésével töltött időt. Példának okáért csak a tanórákon, otthoni tanulás, olvasás, televíziózás és számítógépezés közben legyen a gyermek orrán az okuláré. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e az olvasó- és tanulólámpája fénye, távolsága, iránya!

5. A tartalék szemüveg biztonságot jelent. A szemüveg választásakor az optikus segít kiválasztani azt a típust, amely nem csak méretben, hanem a gyermek habitusát figyelembe véve hosszú életű lesz. Számolni kell azonban, nem várt eseményekkel... Egy rossz fordulás, összekoccanás – felnőttekkel is megesik ilyen.

kidswithglasses.jpg

6. Rugalmas szár. Máris megszűnt az egyik potenciális törési pont, ha a szár rugalmasan illeszkedik, és a túlhajlításra nem töréssel reagál.

7. Stabilan tartó szemüvegszár. A fejre illeszkedő szemüveg, esetleg a fül mögé hajló ívvel vagy gumipánttal, még nagyobb tartást biztosít. Az elevenebb gyermekeknél érdemes fokozottan figyelni erre, és ilyen tulajdonságú keretet választani.

8. Szép szemüveg. Ha el akarjuk kerülni a szülő-gyermek konfliktus egy új frontját, akkor közös megegyezéssel válasszunk szemüveget. Ha utálja a gyermek, kár egyetlen fillért is költeni rá, mert nem fogja feltenni. Ne adj Isten, „véletlenül” megsérül, eltörik, esetleg elveszik…

9. A csoda tok. Korábban írtunk már a szemüvegtokok színes világáról. Nos, az a gyermek, aki szereti a szemüvegét és a tokját – figyelni fog rá! Ha „trendi”, „cool”, „cuki”, „király”, „durva” stb., akkor jó eséllyel nem hagyja el, nem felejti otthon vagy a tornaöltözőben. Fontos lesz neki, mint korábban a plüsse.

10. Ugyan úgy szeressük szemüvegesen, mint előtte. Ne sajnáljuk érte, hogy „ilyen családba született”. Az „megmondtam előre” típusú mondatokkal pedig – teljesen feleslegesen – csak őt hibáztatjuk. Elég, ha meghallgatjuk, támogatjuk. A gyerekek antennái, finom radarjai többet vesznek le a viselkedésünkből, mint a szavainkból.

+1. Az azonban nagy mondás, hogy a szemüveg okossá tesz. Talán egy az egyben értelmezi, új, jó szokásokat vesz fel és (még) szívesebben tanul, mint eddig. Próbáljuk meg! Talán bejön…

kidsinglasses.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr3813899540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása