A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Alapfogalmak

2016. november 29. - FatFox Creative

Presbyopia = öregszeműségpresbyopia_long_arms.jpg

A szem alkalmazkodásának korral járó fiziológiás csökkenése (elkerülhetetlen).

Az idő elteltével a szemlencse egyre inkább veszít rugalmasságából. 

A közel pont a kor előrehaladtával egyre távolabb kerül a szemtől, majd átlépi a munkatávolságot, innentől nevezzük presbyopiának. (Amikor úgy érezzük, hogy nem elég hosszú a kezünk.)

A szem átlagos alkalmazkodási képessége és közelpontja az életkor függvényében:

Kor (év)

Alkalmazkodó-képesség (dpt)

Közelpont (cm)

10

13,5

7,5

20

10

10

30

7,5

13,5

40

4,5

22

45

3,5

28,5

50

2,5

40

55

1,5

66,5

60

1

100

65

0,5

200

70

0,25

400

 

Presbyopia korrekciós lehetőségei:

  • Olvasószemüveg: teli v. félhold
  • Munkaszemüveg monitorhoz: munkaprogresszív, progresszív
  • Kontaktlencse:

1) kontaktlencse távolra + olvasószemüveg

2) bi-, multifokális kontaktlencse

3) monovision korrekció

 

Akkomodáció (alkalmazkodás)macro_plant_dandelion_seeds_9575_3840x2400.jpg

A szemnek azon képessége, hogy a közeli tárgyakat élesen látja.  Ehhez domborúbbá kell tennie a szemlencsét, ezáltal annak törőereje fokozódik, így a közeli tárgyakról is éles kép vetül a retinára.

Az ép szem alkalmazkodása mindig annyi dioptria, mint a tárgytávolság méterben kifejezett értékének reciproka.

Akkomodációs szélesség: a lencse a törőerejét csak véges határokon belül képes változtatni – ez megszabja az alkalmazkodóképesség mértékét, amit dioptriában kifejezve a szem akkomodációs szélességének nevezünk.

Ez kb. 12 dioptria, de természetesen függ az életkortól!

 

Miópia (myopia) = rövidlátásamikor-nem-latunk-tovabb-az-orrunknal-n-529.jpg

Ez egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. Az emberek 10%-a rövidlátó.

Kezdete és oka szerint különféle típusai lehetnek. A felnőttkori rövidlátás hátterében különféle betegségek állhatnak, így cukorbetegség, keratoconus, ideghártya leválás, szürkehályog, a sugártest tónusfokozódása (akkomodációs görcs).

A rövidlátás korrigálható kontaktlencsével, vagy szemüveggel, negatív törőerejű, konkáv lencsével.

 

Hypermetrópia =  távollátáshypermetropie.jpg

Ez szintén egy látászavar, amiben a szem alkalmazkodása nélkül a közeli tárgyakról nem keletkezik éles kép az ideghártyán. A szem fénytörő képessége elmarad az egészséges 66 dioptriától, mert a szemgolyó túl rövid a törőképességéhez képest, a lencse laposabb, vagy hiányzik. Alkalmazkodás nélkül a közeli tárgyról érkező fénysugarak a szemgolyó mögött találkoznának; minél közelebb van az adott tárgy, annál hátrább kerül a fénysugarak találkozási pontja, és annál homályosabb lesz a kép.

A rövidlátás geometriai-optikai ellentéte. A látásélességre hatással van a hiperópia mértéke, csakúgy mint a beteg kora és az akkomodációs képesség.

A távollátásnak mindenekelőtt genetikai okai vannak. Bár sok vele született szembetegség jár együtt távollátással, önmagában véve a távollátást nem tekintik betegségnek, hanem kisebb fénytörési hibának számít. Az emberek 50%-a távollátó.

A gyakran tévesztik össze a presbiópiával. Ez egy másik állapot, melyet a természetes öregedés által a szemlencse megkeményedése illetve a lencsetok csökkent rugalmassága okoz, ezzel csökkentve a szem akkomodációs képességét.

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr2312010018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása