A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Szemüvegkeretek, napszemüvegek

2016. november 29. - FatFox Creative

sunglasses2.jpg

Milyen szemüveg illik az arcformámhoz?

A megfelelő keret kiválasztása sokszor fejtörést okozhat, akár gyakorlott szemüvegvásárló az ember, akár az első szemüveg megvásárlására készül. Könnyen lehet, hogy megfelelő felkészülés nélkül órákat is eltölthetünk az üzletben, mire végig próbálgatjuk a kereteket, hogy végül rátaláljunk a számunkra tökéletes darabra.

Egy pár jó tanács, ha időt és energiát szeretnél spórolni, illetve nem utolsó szempont, hogy jól is érezd magad az új szemüvegedben.

A tökéletes szemüveg illeszkedik az arcformádhoz, öltöztet és jól érzed benne magad, tökéletes kiegészítőként funkcionál.

Fontos, hogy a szemüveg kontrasztban legyen az arcformáddal, mérete pedig arányos legyen az arccal. A másik nagyon fontos tényező a színe, aminek tökéletesen harmonizálnia kell hajad, szemed és szemöldököd színével. Mindeközben nem árt átgondolni, hogy általában milyen színű ruhákat viselsz. Nem lenne túl szerencsés, ha a szemüveg színe tökéletesen passzolna az arcodhoz, de a ruháid színéhez nem. Éppen ezért tanácsosabb olyan színeket választani, amik szinte mindennel viselhetőek. Ilyen a fekete és a barna is.   

faces-sunglasses-final-1.jpg

Arcformák és a hozzá illő szemüvegformák

Kerek arc – szögletes szemüveg

A kerek arc vonalai lágyak, vonalai íveltek, nincs rajta kiugró részlet. Az arc hosszúsága és szélessége közel azonos, így azt célszerű optikailag nyújtani. Ehhez a leginkább passzoló keretforma a szögletes, ami oldalirányba kissé nyújtott, ezzel optikailag nyújthatjuk a kerekded arcot.

Ovális arc – szögletes szemüveg

Ez a profil kissé hosszabb, mint szélesebb, nincsenek kiugró részei, kimondottan arányos. Azt mondják az ovális arc a legideálisabb arcforma, szükségtelen az optikai kiegyenlítése, ezért a szemüveggel törekedjünk arra, hogy a formát megőrizzük. Az ovális arc formáját tökéletesen kiemeli egy szögletes szemüveg, ami legalább olyan széles mint maga az arc, azon túl is nyúlhat kissé. Ha ilyen arcformával rendelkezel, ügyelj a szemüveg magasságára, ami ne legyen túlzó, mert könnyen felboríthatja az egyensúlyt.

Hosszúkás arc – Vastag keret

Az arcforma jellemzője, hogy hosszabb, nem széles. Hasonlít az ovális archoz, de ez egy elnyújtottabb forma. Kimondottan előnyösek számára a nagyobb, vastagabb keretek. A cél az arc optikai szélesítése, hosszanti rövidítése. Kiválóan alkalmasak erre a célra a magasabb, díszes szemüvegek, melyek a díszítést a szemüveg tetején, vagy oldalán viselik.

Körte, háromszög formájú arc – Macskaszem keret

Jellemzően az állkapocs és az állcsont a leghangsúlyosabb az arcon, ami felfele a homlokban elkeskenyedik. Számukra előnyös egy oldalsó irányba törő, szokatlanabb forma, mint például a macskaszem formájú szemüvegkeret. Fontos, hogy a keret olyan széles legyen, mint az állkapocs, hogy ne húzza befelé a tekintetet, mint az alul széles szemüvegek. A lényeg, hogy a szemüveg felső részét emeljük ki, az alsó szoruljon a háttérbe.

Gyémánt arcfoma –  Ovális keret

Ez az alak inkább hosszúkásabb, az arccsont kifejezetten hangsúlyos része, az áll vékonyodó, csúcsos, a homlok pedig felfele keskenyedő. A gyémánt formájú arc kifejezetten ritka arcforma. Rendkívül fontos, hogy az arccsontnál a szemüveg kerete ne legyen szélesebb, mert csak oldalirányba nyújtaná az amúgy is széles arccsontot. Az ovális és lágyabb ívű keretek kifejezetten előnyösek. Aki bevállalja annak a cicafazon kifejezetten szerencsés választás.

Szögletes arcforma – Ívelt formák

Ennél a típusnál az áll kifejezetten erős, markáns, ugyanakkor a homlok is szintén hangsúlyos, előreugró. Az ívek kiugróak, az arcforma csontos.  A cél, hogy az arcforma optikai nyújtása, melyhez ideális kerekebb, ovális keretek ideálisak. Ezeknek ívelt formái lágyítják az arc szigorú határozott vonalait. Lágyítja az arcot, ha a keret kissé szélesebb a magasságához képest, ugyanakkor díszes a felső része.

Lefelé keskenyedő, háromszögletű arcforma – kevésbé feltűnő keret

Az arcforma felső része széles, állcsúcs felé keskenyedik. A homlokrész kiugró, markáns. Az erőteljes szárú szemüvegkeretek hangsúlyosságuk miatt tovább szélesíthetik az arc ezen részét, így nem kimondottan előnyösek. Legcélszerűbb a világos, vagy semleges színű keret, ami kevésbé hangsúlyozza az arc ezen részét, a figyelmet az arc alsó részére irányítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr4312009996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása