A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Amit már az iskolában megtanultunk a dioptriáról

2017. május 15. - FatFox|Creative

Olyan 10 éves lehettem, amikor azt hallottam, hogy Néro császár egy csiszolt kristályt tartott a szeme elé, hogy élesen lásson távolra. Akkoriban az uralkodókról annyit tudtam, amennyit minden királylánynak készülő kislány tud. A csillogó kristályokról ugyanennyit. A dioptriáról meg konkrétan semmit.

Azt tudtam, hogy nem akarok szemüveget hordani, mert ronda és félteni kell, hogy baja esik. Megpróbáltam minden létező alternatív gyógyulási módot, de egyik sem hozta meg a várt javulást, és egy nap, szemüveges lettem.

Általános iskolai fizika és biológia órán (elvileg) megtanultuk, hogyan működik a szem és mit jelent a dioptria. Rövid leszek: a távcsövek, a fényképezőgépek vagy a szemüveg lencséjének jellemzésére a fókusztávolságot használjuk. A méterben megadott fókusztávolság reciprokát dioptriának nevezzük.

Egy távcső vagy fényképező élesítése gyerekjáték, de mit jelent ez egy olyan finom műszer esetében, mint a szem?

A dioptria és a szem

Távollátás zavarait gyűjtőlencsével, a rövidlátást szórólencsével korrigálja az optikus. Pontosabban a szemüvegbe helyezett üveg, de napjainknak inkább az esztétikusabb, könnyebb műanyag lencsével.

dioptria.jpg

Rövidlátás

Ez egy látászavar, amiben a távoli tárgyak képe elmosódottan látszik. A szem fénytörő képessége az egészségesnél nagyobb, mert a szemgolyó túl hosszú, vagy a szemlencse és a szaruhártya az egészségesnél domborúbb. Az emberek 10%-a rövidlátó.

Kezdete és oka szerint különféle típusai lehetnek. A felnőttkori rövidlátás hátterében különféle betegségek állhatnak, így cukorbetegség, ideghártya leválás, szürkehályog, a sugártest tónusfokozódása (akkomodációs görcs).

A rövidlátás korrigálható kontaktlencsével, vagy szemüveggel, negatív törőerejű, konkáv lencsével.

Távollátás

A közeli tárgyakról nem kapunk pontos képet, mert a lencse laposabb a kívánatosnál. Az egészséges fénytörő képességtől, azaz a 66 dioptriától alulmarad fénytörő képessége. Míg rövidlátásnál a fénysugarak a szemgolyó előtt, ebben az esetben mögötte találkoznak.

A távollátásnak mindenekelőtt genetikai okai vannak. Bár sok vele született szembetegség jár együtt távollátással, önmagában véve a távollátást nem tekintik betegségnek, hanem kisebb fénytörési hibának számít. Az emberek 50%-a távollátó.

dioptria2.jpg

dioptria1.jpg

 

 

 

 

 

 

„Öregszeműség”: Presbiópia

A szem alkalmazkodásának korral járó fiziológiás csökkenése (elkerülhetetlen). Az idő elteltével a szemlencse egyre inkább veszít rugalmasságából, és a folyamat visszafordíthatatlan.

A közel pont a kor előrehaladtával egyre távolabb kerül a szemtől, majd átlépi a munkatávolságot, innentől nevezzük presbyopiának. Ekkor úgy érezzük, hogy nem elég hosszú a kezünk.

Korrekciós lehetőségei:

  • Olvasószemüveg: teli v. félhold
  • Munkaszemüveg monitorhoz: munkaprogresszív, progresszív
  • Kontaktlencse:
  1.  kontaktlencse távolra + olvasószemüveg
  2. bifokális, multifokális kontaktlencse
  3. monovision korrekció

Évente járok kontrollra az optikusomhoz, és magammal viszem a lányomat is, mert ez a legjobb módja az élmény alapú tanulásnak. Szeme elé teszi a különböző dioptriájú lencséket, és közben észrevétlenül megtanulja az iskolai tananyagot a dioptriáról és a szemről.

dioptria3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr5913992676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása