A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Gyermek napszemüvegben!?

2017. június 01. - FatFox|Creative

dorka_gyszem_n_1.jpg

Sok éve történt, amikor hazalátogatott Olaszországban élő csoporttársnőm 2-3 éves kislányával.  A járókelők utánuk fordultak az utcán. Olyanok voltak, mint két divatlapból kivágott anya-lánya modell. Természetesen mindketten napszemüveget viseltek, mert ők már akkor tudták…

Divat vagy szükséglet?

Ez a legfontosabb kérdés minden gyermek-kelléknél. A kínálati oldal ajánlatai arról akarnak meggyőzni, hogy jobb és felelősségteljesebb szülők vagyunk, ha megvásároljuk terméküket. Ezért van szükségünk valódi információkra, hogy megtudjuk, mi az, amire valóban szüksége van gyermekünknek.

Tehát?

Szükséges, de nem mindenáron! Nem mindegy, hogy

  1. honnan származik,
  2. mikor,
  3. mire használja a gyermek,
  4. milyen anyagból készül,
  5. milyen formájú,
  6. milyen lencse kerül bele és
  7. mennyi idős a viselője.

dorka_gyszem_n_7.jpg

Akkor vegyük sorba: hol vegyem?

Ahol tudom, hogy valóban azt kapom, amit kérek. A szakboltban. A gyerekeknél a szem védelme fokozottan fontos. A felnőttkori szembetegségek egy része a gyermekkori előzményekből eredeztethető. A fejlődő szemet a megnövekedett UV sugárzástól óvni kell.

Mikor?

Az időjárás előrejelzésben rendszeresen szerepel az UV sugárzás erőssége. Nyáron a vizek mellett a gyermek bőrét fokozottabban védjük. Ez érvényes a szemünkre is legyen szó uszodáról, folyóról, tóról, tehát nagyobb visszatükröződő felületről.

A délelőtt 10-től délután 3 óráig tartó „tilalom” a napon tartózkodásról nem csak a bőrre, de az érzékeny szemecskékre is érvényes. Kerüljük, ha tehetjük. Nyilván nem történik semmi, ha vannak ez alól kivételek.

Mikor használja a kis szemünk fénye?

A víz melletti vagy vízi játéknál, sétánál, de akár a nyári homokozóban vagy sétáláskor, kiránduláskor stb. Lehet, hogy könnyű dolgunk lesz, mert a gyermek egyből belehabarodik ebbe a csinos, „felnőttes” viseletbe.

Ha nem így történik, akkor se adjuk fel. Idővel, új benyomásokkal, saját példával szokássá és állandó viseletté válik. Érdemes megszerettetni…

Milyen formájú legyen?

A lehető legnagyobb részt takarja a szemből és a szem környékéből. Simuljon a fejre, és legyen tökéletes a tartása. Egy rugalmas és állítható fejpánt erősíti ezt a biztonságot. Egy rugalmas vagy hajlékony szár megnövelheti a gyermeknapszemüveg élettartamát.

A lencse?

A lencse természetesen műanyag, egyrészt a súlya, másrészt balesetvédelem miatt. A gyermek napszemüvegek között akad olyan is, amely bár megfelelő UV védelmet, de torzított képet ad. Legyünk körültekintőek!

Hány évesen?

A gyártó a szár hosszúság, lencse méret, orr- és szemtávolság figyelembevételével készíti el különböző korú gyermekeknek szánt napszemüvegeiket. A szakboltok eladói ismerik ezeket az ajánlásokat, és ez alapján tudnak életkor szerint megfelelő modelleket ajánlani.

Akkor hát?

Napellenzős sapka és a naptej mellett tehát a gyermekek számára is elérhetőek az igényeiknek megfelelő napszemüveg. Ezek nem divatcikkek, hanem a nyári ruhatár és egészségvédelem alapvető kellékei. Hosszú távú befektetés, amelyért felnőttként hálás lesz. Nem csak a lassabban kialakuló szarkalábak miatt.

dorka_gyszem_n_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr4413992688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása