A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Új év, régi-új teendők

2018. január 31. - FatFox|Creative

Bár nem foglaltam újévi fogadalomba, az orvosi ellenőrzések az esztendő elején rutinnak számítanak. Évente egyszer, egy jól tervezhető időszakban jelentkezem be az optikusomhoz a telefonszámán vagy a netes felületén.

Kedvelem a személyét, és biztonságot ad, hogy akárcsak egy békebeli orvos áttekinti a látásom "előtörténetét". Az a fajta finnyás "beteg" vagyok, aki szereti, ha a szakember megindokolja mit, miért javasol. Azt is nagyon szeretem, amikor elmondja, ha nem tartom be az utasításait, mire számíthatok.

ow_ell2.jpg

Gyerekeknek és apróságoknak

Tapasztalataim szerint a gyermekekkel foglalkozó szemészeknek van valami különös aurája. Arra ösztönzik a kicsinyeket, hogy ott és akkor bizonyítsák, minden teszten a lehető legélesebben látnak: a színes pöttyökből egy pillantásra felismerik az ábrát, és a legapróbb formák irányát.

Ha a vizsgálat előtt panaszkodott is a szemére (esetleg csak vágyott szemüvegesnek lenni), a vizsgálat egyértelmű választ ad, hogy valóban szükséges-e pápaszemet viselnie.

ow_ell6.jpg

Ifjú hölgyeknek és uraknak

Ebben az életkorban a szemek kocsányként csatlakoznak a virtuális felületekre. Olyan fontosnak tűnik a monitorhasználat, mint a levegővétel. Gyakorisága és az ezzel töltött idő hossza is ehhez közelít. Így a szem sajátos igényeire kevés figyelem jut.

A jó családi programok, a sport, a szabadban töltött tevékenységek vagy a (személyesen játszott!) társasjátékozó barátok sokat segíthetnek. A száraz, véreres, könnyező, monitoron edzett szemeket azonban érdemes kontrollra vinni.

Felnőtteknek és szülőknek

Elfoglaltak vagyunk. Minden fontosabb az első kellemetlen orvosi diagnózis kézhezvételéig. Azonban milyen üdítő, amikor az optikusunk azt mondja: Önnek a látása akár egy húszévesé! Az ilyen mondatokért érdemes élni.

Másfelől  azonban az élet derekán, az életközepi válság idején, jelentkezik az időskori rövidlátás előszele. Megnyugtató konzultálni erről szakemberrel.

ow_ell7.jpg

Idősebb fiataloknak, akik évről évre üdébbek

A nálam közel 200 évvel idősebb édesanyámnak és nagyanyámnak nincs okuláréja. Elképzelésem sincs hogy csinálják. Neteznek: tartják a kapcsolatot az unokákkal, fotómontázst készítenek a barátnőiknek, akikkel recepteket is cserélnek. Tévéznek. Nézik a sorozataikat. Mégis az esti mese olvasásához nincs szükségük szemüvegre...

A hályogot és más életkorral járó betegségeket azonban időben el akarják csípni. Interneten foglalnak helyszínt és időpontot látásvizsgálatra, és még ők figyelmeztetnek, hogy a kontroll előtt 24 órát ne hordjam a kontaktlencsémet.

Rendszerességükkel megelőzik mindazt, ami emberi ésszel előre látható. Kézben akarják tartani a testük működését. Ez a tudatosság mindig lenyűgöz. El se jutnak az aggódásig, és 200-szor energikusabbak, mint... mint két Macskanő.

ow_ell10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr4013992752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása