A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

A szembogár

Ez a cím tartozhatna népmeséhez vagy egy történethez Bartos Erika vagy Kádár Annamária tollából. Szembogár. Vajon mi mindent köszönhetünk ennek a kedves nevet viselő szervünknek?

2017. augusztus 13. - FatFox|Creative

dorka_pupilla1.jpg

Pupilla

Hát, persze, hogy a pupilla! Németül, franciául, angolul, olaszul vagy latinul beszélgetünk, ha ezt az orvosi szót használhatjuk, kis kiejtési különbséggel,megértik.

Működése leginkább a fényképezőgép blendéjéhez hasonlítható. Az emberi szem esetében azonban egy sokkal érdekesebb, és sokoldalúbb „eszközről” van szó. Túl azon a tényen, hogy kevesebb fény érje a retinát, a pupilla, az emberi kultúrában, különös jelentőséggel bír.

Női fifikák

A szem sminkelési trükkjei között kiemelkedő helyen szerepel a szembogár „kis optikai tunninggal” való megnagyobbítása. Miért fontos ez? Viselőjének érdeklődő, felvillanyozott, izgatott hatást kölcsönöz, amit az ellenkező nem oly sokra értékel.

dorka_pupilla5.jpg

2 mm alatt

Ha két milliméter alatti a szembogár, akkor beszélünk szűk pupilláról. Oka lehet a szemmozgató izmok összehúzódásának az erős és/vagy hirtelen fény, a harag, az öregkor, a kimerültség, egyes betegségek, de lehet gyógyszerek mellékhatása is.

A szúrós tekintetnek oka lehet egy keményebb veszekedés vagy vita. Tehát nem a szemet bántó fényerő, hanem idegrendszeri, lelki okok miatt is változik a pupilla mérete.

A rövidlátó hunyorgás szintén a „blende” összehúzódását célozza. A nagyobb mélységélességgel, pontosabb, részletgazdagabb képet kap a pislákoló.  Lássuk be: nem ez a legelőnyösebb módszer a látás javítására.

dorka_pupilla2.jpg

Telihold

El lehet veszni egy szempárban... Az a bizonyos szerelmes pillantás. Ilyenkor hatalmasnak, és magnetikus hatásúnak látjuk a pupillát, illetve a szemet. Különösen, ha félhomály van, hiszen akkor igen kevés fény ostromolja a retinát, és a pupilla kitágul.

Többségében pozitív reakció kapcsolódik ehhez a tekintethez. A szimpatikus idegrendszer adja a parancsot az izmoknak. Ő tehet minderről. Az érdeklődés és az odafigyelés tekintete ez.

Az a szép, az a szép, akinek a szeme…

  1. Kék? Az árvácska színű szem igen kedvelt. Az ártatlan tekintetet akár színezett lencsével is be lehet kalibrálni. Kérdezze szemorvosát vagy optikusát!
  2. Zöld? A féltékenység zöld szemű szörnyéről Shakespeare ír az Othelloban. Valójában a zöld szem ritka, éppen ezért igen lenyűgöző hatású.
  3. Barna? Sokan kedvelik a barna szemű, azaz szembogarú nőket és férfiakat. Nem ritkaság, de állandóságot, otthonosságot, gondoskodást sugároz. Nagyon lehet szeretni!

dorka_pupilla3.jpg

3+1. Akadnak szürke, egyik szemnél zöld, másiknál kék pupillák és a fentiek sötétebb és világosabb árnyalatai. Úgy vélik, a világos szem érzékenyebb, ezért nagyobb fényvédelmet igényel.

Az állatok mások

Az evolúció nem elégedett meg ezzel a tökéletesnek tűnő, kör alakú megoldással. Például a kecskének vízszintes, míg a kígyók egy részének függőleges pupillája van. De ez már egy másik történet…

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr6713992698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása