A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Az UV-sugárzás: ahogy engem érint

Fájdalommentesen, jelentéktelen tünetek összességeként van hatása a szemre az UV-sugárzásnak. A károsodás lépései szinte követhetetlenek, ám „eredményei” józan óvatosságra intenek.

2017. június 10. - FatFox|Creative

Hogyan érezhetem, ha káros mennyiségű UV-sugárzás érte a szemem?

A gyengébb éjjeli látás mellett a színek pontos észlelésével lesz problémánk. A folyamat lassú, azonban a több apróbb-nagyobb terhelés összeadódik. A szem nem felejt – mondhatnánk, bár így elsőre elég furcsán hangzik.

dorka_uv1.jpg

Gyógyszerektől lehet érzékenyebb a szemem?

Sajnos igen. Nem is gondolunk rá, pedig az apróbetűs gyógyszerszedési kockázatok között szerepel ez a veszély. Aránylag gyakran alkalmazott orvosságokról van szó: fogamzásgátlók, nyugtatók, de még egyes antibiotikumoknak is lehet ilyen mellékhatása.

Milyen szembetegségeket okozhat az UV-sugárzás?

Sorolom, a teljesség igénye nélkül:

  1. legáltalánosabb a szürkehályog, és
  2. a sárgatest sorvadás, ami 50 év feletti látásvesztéssel jár.
  3. Kúszóhártya.
  4. Pterygium, ami tulajdonképpen egy góc. Műtétileg eltávolítható.

dorka_uv4.jpg

A szabadban dolgozom, mit tehetek?
Aki a szabad levegőn dolgozik, annak le kell mondania az irodai ülőmunka okozta tipikus megbetegedések lehetőségéről. Cserébe – tartós napsütésben – a szeme (és bőre) kerül kiszolgáltatott helyzetbe.

Érdemes ragaszkodni a védőszemüveghez. Egy jól megválasztott keret a munkaruhához még jól is áll. Sőt, kiderül, hogy egy-két kiegészítővel nem csak a munkaruházati prospektusok modelljein áll jól az „egyenruha”…

dorka_uv6.jpg

Vannak apróbb előjelzései is, hogy túlzásba vittem a napszemüveg nélküli napon tartózkodást?

Szerencsére igen. Talán épp eléggé kellemetlenek, hogy időben komolyan vegyük szemünk védelmét. Égő-szúró érzés a szemben lehet az allergiától, de a fenti probléma jele is. A kötőhártya-gyulladásnak is több oka lehet, közöttük ez az egyik. Ha azonban erősnek érezzük azt a fényt, ami korábban nem okozott problémát, elég valószínű, hogy egyértelműen erről van szó.

Ez az UV-A vagy UV-B, amiről beszéltünk?

Tudománytalannak tűnne, ha ezt a kérdést nem tisztáznánk. Három betűvel különböztetjük meg a színkép ibolya tartományán túli, láthatatlan fényt. Hullámhosszától függően A, B és C jelet adtak a kutatók az ultraviola sugárzásnak.

Az UV-C-t elnyeli az ózonréteg. Már ahol van… Az UV-B a szem felszínén fejti ki kedvezőtlen hatásait, míg harmadik testvérük az UV-A a szem mélyebb rétegeiben fellépő problémákért felelős.

A három testvér közül, akár a népmesékben, a legkisebb a jó és a legnagyobb (hullámhosszúságú) a legádázabb. De száz szónak is egy a vége: viseljünk napszemüveget!

dorka_uv3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr9813992692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása