A tisztán látás szakértő blogja

A tisztán látás szakértő blogja

Miért szükséges a gyereket a szülőknek látásvizsgálatra vinni iskolakezdés előtt?

2017. augusztus 28. - FatFox|Creative

back-to-school-child-with-glasses-jpg11.jpg

Az új tanév hamarosan kezdetét veszi, ideje felkészülni rá! Élvezzük ki a nyári lustálkodós napokat, hiszen a suli kezdés a nyakunkon.

Az Amerikai Optometria Társaság megosztja most velünk, hogy miért szükséges az iskolát megelőző teendők közé felvenni a gyerek szemvizsgálatát és látásellenőrzését.

Az iskolakezdés témakörével kapcsolatban kialakult egy rutin tevékenység-sorozat. Készítünk egy listát és átnézzük, átgondoljuk a teendőket, hogy mi az ami már teljesült és mit kell még tenni becsengetés előtt - néha augusztus utolsó napjaiban. Ebbe beletartozik az új tollak, ceruzák, ebédes dobozka, ruhák, cipők beszerzése, illetőleg olyan teendők is, mint egy átfogó orvosi vizsgálat, hajvágás vagy akár egy fogászati ellenőrzés. Rendszerint kimarad azonban egy fontos dolog, amin a szülők hajlamosak átsiklani: ez nem más, mint a gyermek iskolakezdés előtti szem és látásvizsgálata.

latas2.jpg
Várjunk csak - látásellenőrzés suli előtt? Mi van akkor ha gyermekünk nem is szemüveges? Nagyon fontos tudni a szülőknek, hogy a vizsgálat nem abból áll, hogy a szakorvos felír egy szemüveget,  annál jóval összetettebb. Ha elmulasztjuk ezt a vizsgálatot, hogyan derülne egyáltalán ki, hogy gyermekünknek szüksége van-e szemüveg?!

Üzleteinkben szakemberek által végzett gyermek látásvizsgálat is helyet kapott a szolgáltatások között, ahol az új, modern és digitális felszerelés mellett a tábla olvasása gyorsítja és könnyíti meg a folyamatot a gyerekek számára. Fontos tehát bátorítani a szülőket az ellenőrzésre, ugyanis ezen rutin alkalmak során derül csak ki, hogy a vizsgált gyermekek 74%-ának probléma van a látásával.
kids-reading-book.jpg
Az ellenőrzést a lehető legfiatalabb korban érdemes elvégeztetni, de a leginkább ajánlott a 3-5 év, mert ezzel olyan látásproblémák szűrhetőek ki, amik a későbbi életre is befolyással lehetnek. 6 éves kor után a látórendszer fejlődése ugyanis megáll. A gyermekkorban ki nem korrigált szem nagy hiba, ugyanis a rossz látóélességű szemet az agy kikapcsolja a kétszemes, binokuláris látásból, így az sosem lesz már 100%-os élességű,  és ez sajnos a gyermek hátralevő életében is így marad. Nem gyógyítható. Emiatt csemeténk olyan tevékenységekből eshet ki, mint az olvasás, írás, számítógép- és tablet használat, sportok vagy egyszerűen csak az osztályterem másik végén levő tábla olvasása. Ha nem lát élesen, hogyan tartson lépést a többiekkel?Vagy foci közben: a kitűnő látása nélkül hogyan lássa jól a pálya szélén lévő vonalakat?

pthvision.jpg
Olyan általános tünetek, mint a fejfájás, az egyik szem takarása, ha túl közel hajol az olvasott szöveghez, a fej forgatása olvasásnál, a hirtelen fellépő figyelemzavar mind-mind utalhatnak erre. Ezek pedig kiküszöbölhetőek orvos által elvégzett éves látásellenőrzésen, melyen való részvétel a szülők felelőssége!

Látásunk - akár csak testünk többi része - 6 -18 éves korunkig változhat, ezért a rendszeresség elengedhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://optika.blog.hu/api/trackback/id/tr8013992702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása